Çocuğum Ne Zaman Okula Başlamalı?

Çocuğum Ne Zaman Okula Başlamalı? 2015 yılında kaç aylık çocuklar okula başlamalı? Kaç aylık çocuklar 1. Sınıfa başlatılabilir? 60-66 Aylık Çocuğumuz Okula Başlamalı Mı? Vb. soruları 15 yıldır 1. Sınıf öğretmenliği yapan Bahar hocamız değerlendirdi.

Okulların açılmasına az bir zaman kala, bütün ailelerin kafasındaki büyük soru işaretlerinden biri de 60 ayın üstündeki çocuklarını okula yazdırmak konusunda ne karar verecekleridir. Aile, çocuğun bir yıl daha beklemesine karar vermişken arkadaşlarının yaşıt çocukları okula başlıyor şakalarını sorgulayabiliyor. Kimileri etraftan “Neden göndermediniz okula; yoksa çocuğun bir problemi mi var?”

gibi cümleler duymamak ve çocukları konusunda sosyal bir baskı hissetmemek adına okula gönderebiliyor. Bazı aileler ise‘aman canım başlasın, hayata erken atılır’diye düşünüp okula yazdırmaya karar verebiliyor. Oysa okul yaşı öyle bir nokta ki çocuk için; ne sosyal baskıyı savuşturmak adına ne de erken kalkan yol alır düşüncesiyle boş vermiş olarak karar verilmemeli.
Hayata erken atılmak nedir? Bir çocuğun normal şartlarda 18 yaşında liseyi bitirip ardından 4 yıllık bir fakülteyi kazandığını ve hiç sene kaybı olmadan okuyup bitirerek 22 yaşında mezun olduğunu varsayarsak, bir kişi için 22 yaş sizce de hayata atılmak için yeterince erken değil mi? Emekli olma yaşı  ile ilgili yapılan değişikliklere göre 65-70 yaşına kadar çalışacak olan çocuğunuz için o kadar uzun yıllar var ki çalışarak geçireceği; okula erken başladığında geri getiremeyeceğiniz bir çocukluğu olacak.
Uzun yıllar 1.sınıf okutmuş, cümle yöntemiyle okuma-yazma öğretmiş,2006 yılında ses temelli cümle yöntemine geçmiş derken 2012 yılında 60-66 aylık çocukların okula başlamasını görmüş, o yaş aralığında 1.sınıfı okutmuş  ve hatta bu döneme oğlunu da kurban etmiş bir öğretmen anne olarak size“lütfen bunu çocuğunuza yapmayın!” diyebilirim.
Bu yasa ilk çıktığında çocuğunuzun adı otomatik olarak okul listesinde görünüyordu ve siz eğer göndermek istemezseniz RAM’dan çocuğunuzun öğrenme ile ilgili bir problemi olduğuna dair yazı alıp okula bildirmek zorundaydınız. Bu durum da e-okul sistemine işleniyordu ve günümüz şartlarında yarın ne olacak hiçbirimiz bilemediğimiz için o dönem velilerinden çok azı çocuğunun hiçbir zeka problemi yokken böyle bir tanı ile ömrünün sonuna kadar fişlenmesin diye o belgeyi almayıp çocuğunu okula başlattı. Sonra dönem başlayıp da çocukların yapamadığı anlaşılınca bazı veliler çocuklarını anaokuluna kaydırdı, bazıları da 1.sınıfa devam ettirdi. Her iki durumda da olan çocuklarımıza oldu. 1. sınıfa başlayıp birkaç ay sonra ana sınıfına devam etmek, bu çocukların o yaşlarda “demek ki ben başaramıyorum“ duygusunu böylesi derin hissetmeleri için çok erken oldu ama oldu.

Çocuk okula erken başlarsa ne olur?

Bir çok anne-baba için çocuklarının kalem tutabilecek düzeyde olması, tuvalet alışkanlığını kazanmış olması, küçük ve büyük kaslarını iyi kullanması 1.sınıfa başlaması için yeterli olarak gözükebilir oysa kaynayan suyun yumurtayı sertleştirdiği gibi aynı suyun patatesi yumuşattığı göz önüne alınırsa içinde bulunulan durum için tek pencereden bakmak çok yanlış olur. Çocuğun okul olgunluğu hem beden olarak hem de ruhen buna uygun olmalıdır. Mesela boyunun uzun olması yeterli kıstas değildir; 60-66 aylık bir çocuğun, algı olarak 72 aylık bir çocukla aynı sınıfta bulunması demek yeni doğan bir bebekle 1,5 yaşında bir bebeğin yan yana olması gibidir. Yeni doğan bir bebekten 1,5 yaşındaki çocuğun yapabildiklerini beklemek sizce doğru mudur? Eğer 60-66 aylık çocuğunuzu 1.sınıfa başlatmayı düşünüyorsanız, siz yeni doğan bir bebekten 1,5 yaşındaki çocuğun yapabileceklerini bekliyorsunuz demektir.



60-66 ay arasındaki çocuğunuzu okula başlattığınızda, öncelikle çocuğunuzun hep geriden geleceğini ve kendinden büyük çocuklara kıyasla daha fazla tekrar yaptırmanız gerekeceğini bilmeniz gerekir. Onun aklı oyundayken siz ona ‘Ela’ yazmasını öğrenmesi için 72 aylık bir çocuğun yaptığı tekrarın iki mislini yaptıracaksınız, okula gelmek istemediği ve mutsuz olduğu için daha sık okulda bulunacaksınız, sınıf arkadaşları arasında kendini daha kısa, daha yavaş hissedecek ve işin kötüsü öğrenme sürecinde arkadaşlarının başardığı şeyi başaramadığını görecek, kendine göre epey ağır çantaları taşımak, 40 dakika boyunca sürekli oturmak, dikkatini uyanık tutmak, hem dinlemek hem de eş zamanlı olarak yazmak durumunda kalacak ki; bunlar 60-66 ay arasındaki bir çocuk için çok zor durumlar. Çünkü bu dönem çocukları bulundukları ay itibarı ile henüz tek yönerge alabilirler.
2012’de okula 60-66 ay arasında başlayan çocuklar için ayrı sınıflar oluşturulmuştur; program aynıdır fakat öğretilme süreci uzundur. 72 aylık çocuklar 3 günde ‘e’ sesini yazar ve öğrenirken, 60-66 ay arasındaki çocuklar için bir haftalık süreç uygulanmıştır. Fakat ailelerin bu konunun farkına varmasıyla okula başlama aralığı 60-66 ay arasında olan çocuklar için artık yaş grubuna özel sınıf oluşturulmamakta ve 72 aylık çocukların olduğu sınıflara dahil edilmektedir.
Günümüzde bir çok aile artık daha bilinçli davranıyor. Okula gidiş gelişlerinde diğer velilerle konuşarak erken başlatılan çocukların okul yaşamını öğrenebiliyor. Ancak bu gerçeklerin farkında olmayıp ya da görmezden gelip çocuğunu okula erken başlatan aileler ona bir yıl kazandırmanın aksine onun hayatından psikolojik olarak yıllarını alıyor. Çünkü bu bir yıl çocukların hayatının tamamına yansıyacak önemli ve değerli bir yıl.

Lütfen çocuğunuz hayata daha çabuk atılsın diye bu yılı ona okul sorumluluğu yükleyerek harcamayın bırakın yapabilecek seviyeye geldiğinde 72.ayında başlasın. 5 yaş ve öncesi  kreş eğitimi, 6 yaşında ana sınıfı,7 yaşında da 1.sınıfa başlatırsanız ona daha sağlam zeminde yapılandırılmış bir temel atma ve gelişimine uygun olarak basamakları çıkma şansını sunmuş olursunuz.

Bahar SARIKAYA

                                                                                          1.Sınıf öğretmeni


2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Okul Öncesi ve 1. Sınıfa  Başlama Yaşları


rehberlikvepsikoloji.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder